Saturday, August 1, 2020

Cum cred romanii ca vor castiga mai multi bani ?

In perioada aceasta, multi dintre noi suntem captivi avalansei de stiri de la TV si din online.

Observam frecvent ca apar fel si fel de politicieni sau analisti politici care spun ca Romania nu sta chiar asa rau, ca economia isi va reveni rapid in V, ca sunt bani pentru plata pensiilor(desi majorarea promisa intarzie sa apara), a somajului tehnic, a alocatiilor copiilor(desi sunt intr-o continua amanare), pentru ajutorul IMM-urilor, pentru relansarea pietei imobiliare prin noua versiune a programului PRIMA CASA (numit NOUA CASA) etc.

Ei bine, cred ca pentru a ne spori veniturile, cred ca ar trebui sa incercam (as zice fortam) sa intelegem mai multa economie,sa facem diferenta intre populismul electoral de la TV, sa 
invatam sa ne educam,

Primul lucru care ar trebui facut, ar fi poate sa ne uitam la economia SUA, care a scazut in trimestrul 2 cu 32.9% (anualizat) si ca e cea mai mare înregistrată vreodata și ca, oficial, SUA sunt în recesiune.

Multi ati zice ca de ce este important? Pentru că această mare putere economica dicteaza și influenteaza totul.

Inclusiv locul tau de muncă sau afacerea ta, în mod indirect.

Evident ca mecanismele sunt extrem de complexe, iar contextul este de mai multe feluri.

Ce s-a petrecut pe WallStreet pe 15 septembrie 2008 merita consemnat in cartile de istorie.

Acea zi, a fost pentru WallStreet si pentru toata SUA, cea mai rea zi dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, cu consecinte uriase asupra unor gigantic financiari despre care toata lumea credea ca sunt intangibili.

Insa, daca e sa ne gandim la nivel simplist, această prima recesiune din ultimii 11 ani a șters de pe piata ultimii 5 ani de crestere în doar câteva luni.

Și, cand motorul mondial(economia SUA) nu mai merge cum trebuie, toate componentele mondiale nu vor mai functiona cum trebuie.

Sa ne gandim si la pretul petrolului care e la pamant, petrolul fiind sangele vital al tuturor economiilor.

Și la noi, ca și la ei, am tot auzit pe la oameni că situația actuală va trece repede. 1,2 maxim 3 luni și gata, incluzand aici starea de urgență sau lockdown.

Ba chiar sunt oameni care folosesc expresia post-covid. WTF? Se pare ca, de fapt, abia acum suntem la inceput, suntem early-covid, dacă vreti să spunem asa.

Insă, pe masura ce acele luni se desfășurau, din ce în ce mai mulți oameni și-au dat seama că situația e nasoală și un orizont de 1-2 ani este mult mai palpabil ca să vedem ceva progres economic mai consistent.

Recuperarea va veni încet pentru americani, vreo 2 ani optimist vorbind. Pentru noi, gândește-te că după criza anterioară ne-a luat mulți ani să ne revenim si ca abia prin 2013-2014 am putut vedea ceva semne de dezghetare.

Am putea sa ne gandim si la modul cum spunea Tariceanu inainte de criza 2008-2009 ca economia duduie si ca nu vom fi afectati si cum la 2 luni eram puternic afectati. Am crescut și am pompat la greu în consum, marile proiecte necesare de infrastructura și dezvoltare reala a tării nu s-au făcut multe dintre ele nici pana in 2020.

Si, ca de fiecare data, se încearcă o reglare din pix, la nivel de politici monetare și fiscale. Se printează bani cu nemiluita și in SUA, si in UE, și în China si oriunde va puteti gandi.

Reglarea asta din pix, poate a mers în criza anterioara, însa acum este altceva.

Este diferit, mai complicat, cu mult mai multe bule în joc care se pot sparge oricand, nu se știe care va fi prima.

Revenind la România, ce se intampla azi este opusul a ce am vorbit pană acum.

Cresc pensiile, alocațiile, salariile și bonusurile din aparatul de stat. Creste pretul la imobiliare.

Problemele mari vor aparea cand din ce in ce mai multe firme vor intra în faliment, cand corporatiile vor da afară masiv (unele deja au inceput să faca asta), cand multi oameni vor avea de suferit și nu-si vor mai putea plati ratele sau cheltuielile lunare obligatorii.

Oamenii nu constientizeaza. Inca sunt suparati ca nu isi pot face concediile, marea majoritate au un singur venit(salariu) si peste 90% nu au citit macar o carte in ultimul an , de educatie financiara nici nu incape vorba.

La noi nu pare că oamenii cred in criza economica, care este abia la început. Ceea ce este firesc, daca stai să vezi că prea multi oameni nu cred nici macar in existenta virusului .

In aceasta perioada, consider ca intelegerea trendurilor economice, necesitatea fiecaruia dintre noi de a avea un plan B este poate ceva de bun simt, daca nu strategic.

Multe lucruri se vor schimba.

In final, amintiti-va ca totul este ciclic, fiti rabdatori, puternici si continuati sa ganditi pozitiv.
Share:

0 comments:

Post a Comment