Guvernul a adoptat o noua formulă a programului "Prima Casa" care se va numi "Noua Casa" si ar deveni functional in mai putin de 2 saptamani.
De departe, principala modificare e aceea ca valoarea garantiei ajunge la 80% iar creditul maxim creste de la 70.000 de euro la 140.000 de euro.
Analistii considera ca aceasta masura de modificare a plafonului la 140.000 de euro este foarte nociva pentru consumatorul final, deoarece aceasta duce la o distorsionare a pietei prin sustinerea artificiala a cererii si, implicit a pretului.
Se stie ca o masura similara a fost luata si in Croatia si a condus la o crestere a pretului cu 20% in maxim 1 an.
Programul nu conditioneaza dimensiunea familiei sau a numarului de copii si incurajeaza si o specula cu bani publici, deoarece oricine poate beneficia chiar daca are mai multe case.
Programul in mod normal ar trebui sa fie orientat mai mult catre cei vulnerabili, care au venituri mici si care doresc sa isi intemeieze o familie si poate nu catre cei cu salarii mari care vor sa traiasca in lux luand imprumuturi garantate de de stat din bani publici.
Sa nu uitam de plafonul garantiilor care poate ajunge pana la 4% din PIB si care poate sa duca la un deficit bugetar/risc sistemic.
Dar cine castiga si cine pierde din aceast program ?
Datorita cresterii pretului, principalii beneficiari(castigatori)sunt dezvoltatorii, urmati de intermediarii si notarii care castiga din comisioane si implicit statul print TVA-ul aplicat la preturile mai mari.
Dar cine pierde? Automat consumatorul va fi cel care va pierde, acesta fiind stimulat sa se indatoreze mult mai scump si cu riscuri de rambursare foarte mari, mai ales cele din urmatoarea perioada.
0 comments:
Post a Comment